szorfi

SZORFI

Cipő mustra férfiaknak

2015. november 01. - Szőrfi Andrea

A férfiak többsége szereti, ha a nők szép, magassarkú cipőket hordanak. Sokan állítják, hogy egy nő tűsarokban az igazi. Ezzel némiképp még egyet is tudok érteni, hiszen a magas sarok hosszítja a női lábat, aktiválja a comb és fenék izmait, ezáltal esztétikusabb látványt kölcsönöz viselőjének. De ha a nők képesek naphosszat tízen centiken álldogálni, akkor a férfiak miért nem fektetnek nagyobb figyelmet a lábbelijükre?94d0060928b81df6de01835593473e57.jpg

A dermesztő hideg ellenére is sikerült belefutnom egy szandál - fehér zokni kombóba a minap. Amióta az eszemet tudom, visítva küzdök a szandál ellen. Kislánykoromban sem értettem, hogy miért adják a gyerekekre ezt a szörnyűséget, a szandált viselő felnőttektől pedig egyenesen a hideg rázott. Tisztában vagyok vele, hogy évezredekkel ezelőtt pántos cipőkben jártak őseink, de könyörgöm, azok az idők elmúltak. Képtelen vagyok megfejteni, hogy egyáltalán miért terveznek és készítenek még mindig hasonló darabokat. Létezik olyan nő, akinek bejön a csupasz vagy zokniba bugyolált férfi láb pár szíjjal körbe fogva? Nem hiszem...sőt a cipő az egyike azon dolgoknak, amit elsőként megnéz egy nő a férfin. A magára valamit adó emberről a cipője árulja el a legtöbbet. Mégis sokszor megesik, hogy nagy a zűrzavar a ruha és a cipő párosításában. Íme egy kis segítség, hogy átmenj a szűrőn.

CIPŐK ALAP TÍPUSAI

Oxford

A legformálisabb viselet, ami öltönyökhöz a legtökéletesebb választás. Olyan alapdarab, amivel biztosra mehetsz, ha elegáns akarsz lenni. Arról ismerheted meg a legkönnyebben, hogy a fűzőszárakat az orr rész alá varrják. Zokni viselése minden esetben kötelező.

5f146ad77931a648e4c93d19b523ed8f.jpg Derby

Az egyik nagy kedvencem ez a cipő. Különlegessége, hogy a fűzőszárat az orr rész fölé varrják és többnyire mintákat is alkalmaznak, ami igen dekoratívvá teszi a lábbelit. Nem annyira elegáns, mint az Oxford, de pont emiatt ad nagyobb teret a játéknak. Öltönyhöz, hétköznapi stílushoz és akár farmerhez is jól mutat. Lehet, hogy ebben maradi az ízlésem, de a zoknit itt is javaslom. img_0582.jpg

Monk

Ez a cipő az, ami a legkevésbé elnyerte a tetszésemet az évek folyamán. Az oldalon záródó csatokról mindig a tépőzáras sportcipők jutnak eszembe, amit azoknak a gyerekeknek adnak, akik még nem tudnak cipőfűzőt kötni. A nevéről pedig a flúgos nyomozó ugrik be a sorozatból. De tegyük félre sajátos ízlésemet és nézzük a praktikumot. Kétség kívül kényelmes és könnyedén bele lehet ugrani és nem utolsó sorban formális megjelenéshez és farmerhez is remek választás. Ha jól körbe nézek a piacon, akkor ma már akad egy-két darab, amivel meg tudnék barátkozni.ba9b26bdc59d52d5f93fdb6586bd4544_1.jpg

Loafer

Elérkeztünk a legkényelmesebb viselethez. Se fűző, se csat, maximum egy kis díszítő „makk”. A papucscipők széles választékban kaphatók. Akad köztük bőr, hasított bőr és bojtos bőrszalaggal díszített darab is. Nyáron közkedvelt fajtája a moccasin, ami annál dögösebb, minél színesebb. A moccasin esetében a zoknit felejtsd el, élvezd a natúr érzést.9c74785ee5f509373b633244b8587d00.jpg

Boot

A hidegebb hónapokra a félcipő helyett erősen javallott ez a cipőtípus. A félmagas megoldás a bokát is megvédi a hidegtől. Közepesen formális, bár létezik olyan boot, ami az Oxford-ra épül, így öltönyhöz is tökéletes.img_0583.jpgA cipő stílusát elsősorban a forma határozza meg. Mediterrán szomszédaink a szűkebb, sokszor hosszított orrvonalat és vékonyabb talpkialakítást preferálják, melyek a könnyed anyagú öltönyökhöz kiválóan passzolnak. A cipő orrának formázásával, mintázásával, valamint a vastagabb talpmegoldással máris robusztusabb és kevésbé formális hatás érhető el, ami megfelelő párosítás a nehezebb öltönyökhöz és a hétköznapi viselethez. A stílus meghatározásában a forma mellett az anyagálasztásnak és a színnek is hatalmas szerepe van. Formális megjelenéshez választd a sötét, minta nélküli darabokat, de a hétköznapokban bátran menj bele a színekbe és különböző anyagokba.031686bbd22a02ed953a10bce15c9426.jpgHiába fordítasz rengeteg energiát a tökéletes cipő megválasztására, ha a zoknival hibázol. Gondolj úgy a női szemre, mint egy radarra. Meglepődtél? Pedig ebben mi sem vagyunk különbek a férfiaknál. Fentről-le, majd lentről-fel...Így pásztázzuk végig a férfiakat és másodpercek töredéke alatt mondjuk ki magunkban a végítéletet. Egyértelműen halálos ítélet a fehér zokni viselése, kivéve persze ha azt edzés közben viseled. Akkor talán nem is a zoknit figyeljük. A zokni kiválasztásánál figyelj a színek összhangjára. Tévhit, hogy a zokni színének a cipővel kell harmonizálnia, annál inkább a nadrág színével. Emlékszel arra, hogy régen zoknitartót hordtak a férfiak, hogy ne csúszkáljon lefele? Nem véletlenül ügyeltek kínosan arra, hogy ne villantsák ki lábszárukat. Öltönyhöz mindenképp válassz hosszabb szárú zoknit, akár térdig érőt, így bátran pakolhatod keresztbe a lábad. Mondj le arról, hogy rövidnadrághoz zoknit húzz, hacsaknem ismét az edzésről beszélünk. Válaszd helyette a mezítlábas moccasin megoldást.

Az utolsó kérdés, ami eszembe jutott a lábbelikkel kapcsolatban a papucs. Kínos kérdés, mert egyre népszerűbbek a flip-flop-ok a nyári hőségben. Ennek ellenére én azt vallom, hogy egy férfi bújtassa cipőbe a lábát. Sokkal elegánsabb, kifinomultabb és ízlésesebb a megjelenése azoknak a férfiaknak, akik nem papucsban flangálnak. A fürdőben vagy a strandon természetesen előkerülhet a papucs minden mennyiségben.

Plusz egy jó tanács, hogy teljes legyen a kép: ne felejtsd el rendszeresen ápolni a cipőidet. Ne hordd egymás utáni két nap ugyanazt a cipőt. Használat után sámfával tárold, így segíthetsz megőrizni eredeti formáját. Mindig tisztítsd meg a kosztól és használj ápolószereket. Különösen ügyelj a hasított bőr tisztítására. Ha nem vagy biztos az ápolást illetően, akkor kérdezd meg vásárláskor az eladót. Ha megsérült a lábbelid, akkor vidd el a cipészhez, így növelheted élettartamát.

A bejegyzés trackback címe:

https://szorfi.blog.hu/api/trackback/id/tr388041684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása