szorfi

SZORFI

Dekódolás – Dress Code-ok A-tól Z-ig

2015. szeptember 04. - Szőrfi Andrea

Biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki olykor elbizonytalanodik a dress code-ok láttán. Kedvelem és profinak tartom, ha a meghívón jelölik a várt öltözéket, mert így biztos lehetek benne, hogy pont megfelelő eleganciával jelenek meg az adott rendezvényen. A kódok segítségével kiküszöbölheted, hogy megjelenésed túl sok vagy esetleg túl kevés legyen és egy szmokingos buliba farmeres cowboyként érkezz meg.  kepernyofoto_2015-08-18_14_17_37.png

Bármelyik dress code esetében aranyszabály, hogy törekedj az esztétikus, elegáns és trendi megjelenésre. Fektess elegendő hangsúlyt a kiegészítőkre, amik segítségével a hétköznapi viseletet is egyedivé varázsolhatod, de a mértékletességet mindig tartsd szem előtt.

White Tie

Az Operabálba készülsz, de nem tudod, hogy mit vegyél fel? Egy ilyen exkluzív és elegáns estélyen szemtanuja lehetsz a legnívósabb eleganciának. Férfiaknál elvárt a frakk, piké ing, nadrág, fehér mellény, fehér csokornyakkendő. Kiegészítőként hófehér nadrágtartó és természetesen egy tökéletesre fényesített oxford típusú bőrcipő. A hölgyeknél kötelező a nagyestélyi könyékig érő kesztyűvel kiegészítve.

Black Tie

Ha Black Tie, akkor biztos lehetsz benne, hogy a helyszín tele lesz fekete szmokingos, fekete csokornyakkendős, dupla mandzsettás és fehér díszzsebkendős férfiakkal fehér ingben és szebbnél szebb estélyibe bújt hölgyekkel. A black jelző lazább megjelenést enged meg, mint a white tie, így a hölgyek megfeledkezhetnek a kesztyűről és a nagyestélyi helyett ujjatlan hosszú ruhát is viselhetnek kis kabáttal, vagy stólával, de a rövid koktélruha, azaz a kisestélyi is tökéletes választás.kepernyofoto_2015-08-19_15_22_46.png

Black Tie Optional

Eldöntheted, hogy szmokinghoz vagy sötét öltönyhöz van kedved. A hölgyeknek nagyestélyi vagy koktélruha javallott. 

Formal

A Black Tie-hoz hasonló megjelölés, de a férfiaknál megengedőbb. A fehér ing mellett a fekete is kiváló és ez esetben a nyakkendő sem kötelező (másnéven Black Tie Creative), de a sötét öltönyt semmiképp ne hagyd el. A hölgyeknek illik a nagyestélyi mellett letenni a voksukat. 

Semi-Formal

Az arany középút a Black Tie és a Business Casual között, ahol a férfiaknak elegendő egy elegáns öltönyt választani egy hozzáillő nyakkendővel, a hölgyeknek pedig egy divatos és visszafogott koktélruhát vagy kosztümöt felölteni. Mindez csak azon múlik, hogy délután hat óra előttre vagy utánra szól a meghívásod. Értelemszerűen az esti órákra válaszd az elegánsabb ruházatot.kepernyofoto_2015-08-19_20_38_23.png

Informal

A szó megtévesztő lehet, mert bár nem egyértelmű, mégsem egyenlő a Casual viselettel. Férfiaknak öltöny nyakkendővel és hölgyeknek kosztüm ajánlott. Férfiaknak könnyítés, hogy a nadrág és a zakó színe eltérhet egymástól, így nagyobb teret kap a kreativitás. 


Business Formal

Azok a férfiak vannak a legegyszerűbb helyzetben, akik felkészültek a Semi-Formal megjelenésre, mert az itt is alkalmazható minden fejtörés nélkül. A hölgyeknek sem ajánlott túlzásba esniük. Legyenek elegánsak, de érdemes kerülni a feltűnést. A mély kivágást javaslom a laza esti partikra tartogatni.kepernyofoto_2015-08-18_14_35_33.png
Casual – Smart/Business

Legegyszerűbben a kényelmes, hétköznapi jelzőkkel illetném a Casual kifejezést. Végre egy szabálymentes kód, amit nagyon nehéz elszúrni. Hagyd, hogy fantáziád szárnyaljon és ne félj mixelni a különböző stílusokat. A farmert semelyik dress code nem tartalmazza, kivéve a szimpla Casual. Ha kihagynád a farmeres megoldást, mert attól tartasz, hogy nem odaillő, akkor bátran kapd elő kedvenc chino nadrágod és egyik divatos inged, amit feldobhatsz legújabb zakóddal, kiegészítőként pedig javaslom, hogy viselj egy színben passzoló sálat és az óráról és napszemüvegről sem feledkezz meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szorfi.blog.hu/api/trackback/id/tr17715460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása